Reklama

Smakowite warsztaty LGD

Gazeta CWA
19/12/2018 10:40

Miło, sympatycznie, a przede wszystkim smacznie – tak w skrócie można podsumować warsztaty kulinarne, które zorganizowała Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska.

Od 27 listopada do 10 grudnia w ośmiu spotkaniach warsztatowych wzięło udział łącznie 154. mieszkańców Wąbrzeźna oraz gmin: Dębowa Łąka, Książki i Ryńsk. Jak informuje Maciej Rataj, motywem przewodnim tegorocznych spotkań było przygotowanie potraw wigilijnych. Wszystkie przygotowane specjały poddano oczywiście degustacji. – Jak najbardziej można było poczuć smak, zapach i atmosferę świąt Bożego Narodzenia – podkreśla dyrektor biura LGD.

Jednak nie tylko udoskonalanie i nabywanie nowych umiejętności kulinarnych było celem projektu. – Naszym zamiarem było też stworzenie swoistej platformy, sprzyjającej wymianie doświadczeń i przepisów na przygotowanie potraw na wigilijny stół. Głównym zamierzeniem warsztatów była bowiem aktywizacja lokalnej społeczności i dalsza promocja działalności LGD w zakresie wdrażania lokalnej strategii rozwoju – zaznacza Maciej Rataj. – Zorganizowane przez naszą lokalną grupę działania warsztaty kulinarne cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem – mówi Maciej Rataj. – Podkreślić należy ponadto, iż aktywizacja poprzez organizację warsztatów stanowi skuteczne narzędzie promocji strategii, a spośród różnych tematów, które stanowiły dotąd temat przewodni warsztatów, to właśnie kuchnia spotyka się z najlepszym odbiorem wśród mieszkańców obszaru objętego Lokalną Strategią Rozwoju.

Organizatorzy zwracają uwagę na fakt, iż warsztaty to świetna okazja, aby mieszkańcy gmin naszego powiatu mogli podzielić się swoimi doświadczeniami nt. przygotowania potraw na świąteczny stół. – Wspólne gotowanie sprzyja wymianie przepisów, niekiedy przekazywanymi w naszych rodzinach z pokolenia na pokolenie. Tradycyjne potrawy, często w nowej odsłonie, z wykorzystaniem nawet egzotycznych przypraw i składników trafiały w gusta i smaki uczestników naszych warsztatów – dopowiada Michalina Balawajder, animatorka projektów społecznych w biurze LGD.

Uczestnicy tegorocznych warsztatów przygotowali klasyczne dania wigilijne: zupę rybną, paszteciki z kapustą i grzybami, śledzie po francusku oraz pierniczki. Dla wielu osób są to potrawy, które po prostu muszą się znaleźć na świątecznym stole.

(krzan)
Fot. (nadesłane)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wabrzezno-cwa.pl




Reklama
Wróć do