
Szczegółową odpowiedź na tytułowe pytanie przedszkolaki uzyskały poprzez praktyczne zajęcia.
Dzieci z Przedszkola Publicznego „Promyczek” w Dębowej Łące wraz ze swoimi opiekunkami wybrały się do pasjonatki wypieków domowych Wiesławy Paradowskiej. Do tradycji lokalnej należą już takie wizyty z okazji dnia pieczenia chleba, który wypada 16 października.
Jak relacjonują przebieg pachnących zajęć nauczycielki Liliana Jaworska i Agata Zdziebłowska:
– Nasze maluchy były bardzo zaangażowane i zadowolone, gdy mogły zagniatać ciasto. Później z uwagą obserwowały jego rośnięcie, a punktem kulminacyjnym było otrzymanie przez każde dziecko swojej porcji ciasta do oblepienia ziarnami słonecznika, dyni, sezamu i maku, czyli wytworzenia własnej bułki. Dzieci prześledziły cały cykl produkcyjny pieczywa i już doskonale wiedzą jak powstaje chleb – mówią nauczycielki.
Zadowolone miny dzieci świadczą same za siebie, a o dokumentację fotograficzną zajęć zadbała Agnieszka Gawdzik.
B. Walas, fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie