Reklama

Skąd się bierze chleb?

Gazeta CWA
27/10/2020 14:27

Szczegółową odpowiedź na tytułowe pytanie przedszkolaki uzyskały poprzez praktyczne zajęcia.

Dzieci z Przedszkola Publicznego „Promyczek” w Dębowej Łące wraz ze swoimi opiekunkami wybrały się do pasjonatki wypieków domowych Wiesławy Paradowskiej. Do tradycji lokalnej należą już takie wizyty z okazji dnia pieczenia chleba, który wypada 16 października.

Jak relacjonują przebieg pachnących zajęć nauczycielki Liliana Jaworska i Agata Zdziebłowska:

– Nasze maluchy były bardzo zaangażowane i zadowolone, gdy mogły zagniatać ciasto. Później z uwagą obserwowały jego rośnięcie, a punktem kulminacyjnym było otrzymanie przez każde dziecko swojej porcji ciasta do oblepienia ziarnami słonecznika, dyni, sezamu i maku, czyli wytworzenia własnej  bułki. Dzieci prześledziły cały cykl produkcyjny pieczywa i już doskonale wiedzą jak powstaje chleb – mówią nauczycielki.

Zadowolone miny dzieci świadczą same za siebie, a o dokumentację fotograficzną zajęć zadbała Agnieszka Gawdzik.

B. Walas, fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wabrzezno-cwa.pl




Reklama
Wróć do