Reklama

Gęsina po raz piętnasty [zdjęcia]

Gazeta CWA
07/11/2023 15:03

W sobotę 28 października br., tradycyjnie już stanął na rynku samochód dowożący gęsie tuszki

Organizatorem akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” jest Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego, a marszałek Piotr Całbecki odnosi się do wydarzenia.

 

– Wspólnie udało się nam zbudować tradycję rodzinnych obchodów Narodowego Święta Niepodległości. Już od piętnastu lat spotykamy się przy stołach, serwujemy kujawsko-pomorską gęsinę i z dumą celebrujemy odzyskanie przez Polskę niepodległości. Niech tegoroczne biesiadowanie upłynie Państwu w ciepłej i radosnej atmosferze, w otoczeniu najbliższych – mówi marszałek Piotr Całbecki.

 

Ponieważ 2023 jest rokiem Mikołaja Kopernika to warto przytoczyć informacje odnoszące się do jego diety. W tematycznej publikacji czytamy: „Nie znamy oczywiście dokładnego jadłospisu wielkiego astronoma. Możemy jednak dość dokładnie określić jakie potrawy przyrządzano w jego czasach. Wszystko dzięki zachowanym do dzisiaj książkom kucharskim z epoki. Dowiemy się z nich na przykład, że współcześni Kopernikowi szczególnie cenili sobie cielęcinę, wołowinę, drób, gęsinę i dzikie ptactwo. Mięso doprawiano ostrymi, korzennymi przyprawami. Gustowano również w przepisach inspirowanych kuchnią włoską i starożytną. W tej ostatniej niebagatelną rolę odgrywała właśnie gęsina. Jej walory smakowe doceniali starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Już w starożytności wierzono, że gęsi smalec ma właściwości lecznicze, poprawia odporność i kondycję. Te przypuszczenia z czasem potwierdziły badania. Dzisiaj wiemy, że gęsi smalec jest źródłem zdrowych kwasów omega 3 oraz omega 6. W gęsim mięsie znajdziemy również cynk, fosfor, magnes, potas, żelazo, witaminy A, B i E. Gęsinę warto jeść więc nie tylko ze względu na tradycję, ale też dla smaku i zdrowia. Można przypuszczać, że z tą tezą zgodziłby się sam Mikołaj Kopernik, który – jako uznany i praktykujący lekarz – dla utrzymania dobrej kondycji zalecał swoim pacjentom odpowiedni dobór produktów spożywczych... Pierwszą książkę kucharską wydrukowano około 1470 roku w Rzymie. Jej bohaterem jest Kallimach, słynny włoski humanista, poeta i prozaik, doradca królów, przyjaciel rodziny Kopernika. Wielki astronom nie tylko znał Kallimacha, ale też studiował we Włoszech, można więc założyć, że próbował wielu regionalnych przysmaków. Jednym z nich z pewnością była gęsina. We Włoszech jada się na przykład pieczoną gęś i nadziewane gęsie szyjki. We Francji gęsinę wykorzystuje się w różnego rodzaju pasztetach i gulaszach, takich jak ragout. W Niemczech z kolei popularna jest gęś faszerowana cebulą, jabłkami, suszonymi śliwkami i kasztanami.” Wydawcą publikacji jest Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

 

Wąbrzeźnianie ceniący sobie gęsinę odbierali tuszki już po godzinie 10.15, a o 11.00 dostawcy gęsiny czekali jeszcze na 2 osoby. Jak widać – cała akcja osiągnęła swój cel. Gęsina powróciła na stoły, a w roku kopernikańskim powinna smakować jeszcze lepiej. Dla entuzjastów gęsiny jest zaproszenie na Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny 2023 w Przysieku w dniach 10-11 listopada br. W programie przewidziano: kiermasz świeżych tuszek, potraw z gęsiny oraz produktów regionalnych, gęsinową aleję handlową, ekologiczne wyroby spożywcze, rękodzieło artystyczne oraz atrakcje dla dzieci i konkursy z nagrodami.

 

W piątek 10.11.br. w ramach prezentacji kulinarnych i degustacji potraw wystąpią Bartłomiej Witkowski (godz.11.00 i 12.30) oraz Magda Gessler (godz.14.00 i 15.30). Natomiast sobotniego dnia (11.11.br.) odpowiednio w tych samych godzinach będą kolejno Konrad Korszla i Pascal Brodnicki. Do Przysieka nie jest daleko, a atrakcji sporo.

 

Tekst i fot. B. Walas

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wabrzezno-cwa.pl




Reklama
Wróć do