
Od 18 listopada do 2 grudnia w gminach członkowskich Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Ziemia Wąbrzeska odbywały się warsztaty kulinarne pod hasłem „Listopad z gęsiną”. W dziewięciu spotkaniach uczestniczyło w sumie 195 osób.
Powrót do tradycyjnych smaków
– We współczesnej kuchni Kujaw i Pomorza zachowało się niewiele potraw z przeszłości – wyjaśnia Maciej Rataj, dyrektor biura LGD. – Jednakże od jakiegoś czasu można zaobserwować powrót do tradycyjnych smaków. Szczególnie w listopadzie za sprawą akcji „Czas na gęsinę”, promującej gęsinę jako produkt markowy Województwa Kujawsko-Pomorskiego – dodaje.
Jak opisuje Michalina Balawajder, uczestnicy warsztatów, zgodnie ze wskazówkami trenerki kulinarnej Elżbiety Tomaszewskiej, przygotowali dania z gęsiny: krupnik, gulasz z żołądków, tatar z gęsiej piersi. Ponadto upiekli domowe bułki i przygotowali sałatkę carpaccio z buraków. – Wybór potraw na warsztaty był sugerowany efektywnym wykorzystaniem tuszki gęsiej i uwzględniał regionalne tradycje kulinarne – dopowiada Michalina Balawajder, animatorka projektów społecznych biura LGD.
Spotkania z kulinariami okazały się doskonałą okazją do wymiany przepisów i kulinarnych doświadczeń. Każdy uczestnik warsztatów otrzymał również upominek – elegancki i praktyczny fartuszek, który doskonale przydał się do wspólnego gotowania.
– Osoby, które chciałyby poznać receptury na pyszne dania z gęsi, i nie tylko, mogą skorzystać zarówno naszej strony internetowej www.lgdwabrzezno.pl, jak również z naszego fanpage`u na portalu Facebook, gdzie udostępniliśmy warsztatowe przepisy. W internecie można również obejrzeć szczegółową fotorelację z każdego dnia warsztatów – zachęca Maciej Rataj.
W grudniu Lokalna Grupa Działania rusza z kolejnym świątecznym projektem dla mieszkańców. Tym razem będą to warsztaty artystyczne pn. „Wigilijne dekoracje”. Oferta adresowana jest do miłośników rękodzieła.
(krzan)
Fot. (nadesłane)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie