Reklama

Czytelnicy CWA odebrali gęsinę [zdjęcia]

Gazeta CWA
01/11/2020 08:12

W sobotę 24 października pomiędzy godziną 10.40, a 11.10 na Placu Jana Pawła II pojawili się zwycięzcy konkursów związanych z przepisami kulinarnymi na smaczne potrawy z gęsiego mięsa. Tradycyjnie kilkanaście osób wygrało gęsinę ufundowaną przez marszałka Piotra Całbeckiego dzięki udziałowi w konkursie w CWA.

Laureatów łącznie było ponad 70. Każda z osób otrzymała tuszę gęsią w ekologicznej lnianej siatce z napisem: „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”. Wszystkie miały w ręku talony uprawniające do odbioru gęsiny. Ponieważ był to pierwszy dzień wejścia w życie nowych obostrzeń sanitarnych, ekipie nagradzającej laureatów towarzyszył żołnierz wojsk terytorialnych pilnujący dezynfekcji rąk i zachowania dystansu. Odpowiednie banery informowały o konieczności zachowania odstępu pomiędzy kolejnymi osobami zgłaszającymi się po odbiór nagrody.

W takich warunkach odbyło się zakończenie dwunastej edycji akcji promocyjnej gęsiny, której patronat objął marszałek województwa Piotr Całbecki. W związku z tym, że data imienin Marcina ma zbieżność ze świętem narodowym, warto by Polacy na wzór Amerykanów spożywających w Dniu Dziękczynienia indyka, skorzystali z rodzimych potraw na bazie gęsi. W polskiej kulturze jest wiele odniesień i skojarzeń z tym ptakiem, niekoniecznie do końca słusznych.

Wedle wszelkich dostępnych danych gęsina zasługuje na uznanie smakoszy. Jest to ciemne mięso, aromatyczne, delikatne, łączące walory smakowe drobiu i dziczyzny. Skład kwasów tłuszczowych to sporo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym dużo omega 3 oraz 6 korzystnych dla serca. Łącznie stanowi to około 70% ogólnej zawartości tłuszczu. Poza tym gęsina zawiera 23% białka, w tym aminokwasy. Witaminy z grupy B, A i E też mają duże znaczenie dla organizmu. Składniki mineralne, które oferuje gęsina typu: potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk też zasługują na docenienie w codziennej diecie. W dawnych czasach wykorzystywano tłuszcz z gęsi w celach zdrowotnych, a konkretnie w leczeniu reumatyzmu, bólów stawowych, czy stanów zapalnych i do łagodzenia ran.

Podsumowując 12. letnią promocję gęsiny w całej Polsce, należy stwierdzić, że to poniekąd zapomniane i niedoceniane mięso wróciło na polskie stoły. Wiele restauracji w kraju podjęło się serwowania dań z gęsiny, które cieszą się coraz większym uznaniem klientów. Oznaczenie takich lokali nawiązuje do logo z torby otrzymanej przez każdego uczestnika sobotniego wydarzenia.

W poprzednich latach kulminacją akcji był Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny odbywający się tradycyjnie w Przysieku pod Toruniem. W tym roku, ze względu na pandemię, pozostaje delektować się potrawami z gęsiny w domowym zaciszu.

Tekst i fot. B. Walas

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wabrzezno-cwa.pl




Reklama
Wróć do