Reklama

Świąteczny śledzik

Gazeta CWA
16/12/2016 18:23

W Gminnym Ośrodku Kultury w Książkach rozstrzygnięto konkurs na wigilijnego śledzia. Jury wybierało najsmaczniejszego z 15 wersji, przygotowanych przez uczestników.

Konkurs podsumowano w piątek. Po spróbowaniu wszystkich potraw jury uznało, że najsmaczniejsze śledzie przygotowała Katarzyna Rasielewska.

– Przepis był bardzo prosty. Śledź jest świeży, niemarynowany i niesolony. Smak zawdzięcza zalewie – mówi zwyciężczyni konkursu. 
Pani Katarzyna okazała się nie tylko mistrzynią smaku, ale również estetyki. Sposób podania potrawy również zachwycił jury konkursowe. 
Drugie miejsce zajęła Barbara Gajewska.

– Zrobiłam świeżego śledzia zapiekanego w piekarniku w zalewie ketchupowo-olejowo-octowej. Tak przygotowane śledzie są łagodne, szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie ma tego specyficznego zapachu, bo piecze się je w piekarniku oraz co najważniejsze są smaczne – opowiada. 

Na trzecim miejscu znalazła się Bogumiła Daśko z egzotycznym wariantem śledzi. 

– Moje śledzie wyróżnia przyprawa curry, która ma specyficzny smak i pomarańcza. Są słono-słodkie. Pierwszy raz je zrobiłam – mówi pani Bogumiła. 
Po wręczeniu nagród odbyła się degustacja konkursowych potraw. 

Wydarzeniu towarzyszyła wystawa „Gary i fajanse” udostępniona przez Miejską i Powiatową Bibliotekę Publiczną w Wąbrzeźnie. 

Organizatorem konkursu był GOK we współpracy z gminą Książki, gminną biblioteką publiczną oraz gminną radą kobiet. 
 

Tekst i fot. 
Paulina Grochowalska

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wabrzezno-cwa.pl




Reklama
Wróć do