
W Gminnym Ośrodku Kultury w Książkach rozstrzygnięto konkurs na wigilijnego śledzia. Jury wybierało najsmaczniejszego z 15 wersji, przygotowanych przez uczestników.
Konkurs podsumowano w piątek. Po spróbowaniu wszystkich potraw jury uznało, że najsmaczniejsze śledzie przygotowała Katarzyna Rasielewska.
– Przepis był bardzo prosty. Śledź jest świeży, niemarynowany i niesolony. Smak zawdzięcza zalewie – mówi zwyciężczyni konkursu.
Pani Katarzyna okazała się nie tylko mistrzynią smaku, ale również estetyki. Sposób podania potrawy również zachwycił jury konkursowe.
Drugie miejsce zajęła Barbara Gajewska.
– Zrobiłam świeżego śledzia zapiekanego w piekarniku w zalewie ketchupowo-olejowo-octowej. Tak przygotowane śledzie są łagodne, szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie ma tego specyficznego zapachu, bo piecze się je w piekarniku oraz co najważniejsze są smaczne – opowiada.
Na trzecim miejscu znalazła się Bogumiła Daśko z egzotycznym wariantem śledzi.
– Moje śledzie wyróżnia przyprawa curry, która ma specyficzny smak i pomarańcza. Są słono-słodkie. Pierwszy raz je zrobiłam – mówi pani Bogumiła.
Po wręczeniu nagród odbyła się degustacja konkursowych potraw.
Wydarzeniu towarzyszyła wystawa „Gary i fajanse” udostępniona przez Miejską i Powiatową Bibliotekę Publiczną w Wąbrzeźnie.
Organizatorem konkursu był GOK we współpracy z gminą Książki, gminną biblioteką publiczną oraz gminną radą kobiet.
Tekst i fot.
Paulina Grochowalska
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie