
Okres przedświąteczny w Kołach Gospodyń Wiejskich gminy Wąbrzeźno upłynął na organizacji warsztatów plastycznych i kulinarnych
Jarantowice
W piątek na terenie szkoły w Jarantowicach odbyły się warsztaty rękodzielnicze i kulinarne z udziałem dzieci i młodzieży. Wzięło w nich udział w sumie 25 osób. Młodsi uczestnicy wykonywali ozdoby na świąteczny stół i choinkę, a panie z KGW przygotowywały potrawy na wigilijkę, która odbyła się następnego dnia.
– Robimy tilapię w śmietanie, karpia smażonego, mirunę w sosie pomidorowym, śledzika z cebulką, pierogi, barszcz, zupę grzybową, sałatkę jarzynową, piernika, ananasowca. Będzie jeszcze ciasto niespodzianka – wymienia Hanna Żonakowska, przewodnicząca miejscowego KGW.
W sobotniej wigilii wzięli udział m.in. wójt gminy Wąbrzeźno, strażacy OSP, rada sołecka, gospodynie z KGW i dzieci, uczestniczące w warsztatach.
Czego można życzyć KGW w Jarantowicach z okazji Bożego Narodzenia?
– Szczęśliwych, radosnych i pogodnych świąt, aby w przyszłym roku powstała w Jarantowicach nasza świetlica – mówi Hanna Żonakowska. Mijający rok koło zalicza do udanych. Gospodynie zorganizowały Dzień Kobiet, dożynki i wieczorek przyjaźni oraz piekły rogale na św. Marcina.
Trzcianek
W sobotę w świetlicy w Trzcianku dzieci piekły pierniki, a gospodynie z KGW przygotowywały potrawy na wigilię, zaplanowaną na niedzielę.
– Robimy warzywne krokiety, pierogi z kapustą i grzybami, rybę w sosie greckim, śledzie w oleju z cebulką i ogórkiem oraz w śmietanie z porem, barszcz, paszteciki – wylicza Maria Dziełak, instruktorka warsztatów.
W niedzielę KGW przygotowało wigilię na 50 osób. Wzięli w niej udział m.in. przedstawicielki zaprzyjaźnionych kół gospodyń wiejskich – z Czapli, Uciąża, Łabędzia, Trzciana i Nielubia.
Jeszcze przed świętami gospodynie z Trzcianka planują organizację warsztatów plastycznych, na których będą wykonywane stroiki świąteczne i ozdoby choinkowe.
Nielub
6 grudnia w świetlicy w Nielubiu odbyły się warsztaty kulinarne na które zaproszono dzieci, osoby dorosłe i seniorów. Warsztaty prowadziła Elżbieta Tomaszewska z Ryńska.
– Przygotowano pierogi pieczone, tartę ze szpinakiem, dewolaje ze szpinakiem i fetą, zupę dyniową, sałatkę z makaronem, sakiewki schabowe, udka faszerowane mielonym mięsem, roladę z łososiem. Zaproponowane potrawy wszystkim bardzo smakowały. Panowała miła atmosfera – mówi Marzena Jurkiewicz, przewodnicząca miejscowego KGW.
Kilka dni później w tym samym miejscu zorganizowano warsztaty plastyczne pod kierunkiem florystki Magdy Sipak.
– Wykonano piękne stroiki świąteczne na kole wiklinowym, które cieszą bardziej niż te kupione w sklepie – stwierdza Marzena Jurkiewicz.
Zieleń
W sobotę w świetlicy w Zieleniu zorganizowano warsztaty kulinarne. Wzięło w nich udział 22 uczestników: osoby dorosłe i dzieci. Najmłodsza uczestniczka miała zaledwie 2,5 roku.
– Wybrałam potrawy niestandardowe takie jak faszerowana mięsem mielonym cukinia, pierś z kurczaka z mozzarellą, bazylią, papryką i pomidorami, ziemniaki w ziołach, miks sałat z sosem vinaigrette, szachownica z ciasta francuskiego, rolada ze szpinakiem i łososiem, faszerowany makaron z sałatką z tuńczyka oraz desery: muffiny jabłkowe z kruszonką, muffiny cytrynowe z czekoladą, a także karmelowe słodkości, czyli deser na bazie śmietany – opowiada instruktorka Elżbieta Wiśniewska. – Zaproponowane przeze mnie potrawy mogą urozmaicić bożonarodzeniowe menu. Panie uczestniczące w warsztatach były zadowolone i prosiły o przepisy.
Kolejne warsztaty tym razem rękodzielnicze KGW planuje zorganizować po Nowym Roku.
Wszystkie warsztaty zostały dofinansowane przez gminę Wąbrzeźno.
Tekst Paulina Grochowalska
fot. (pg), nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie