Reklama

Na ich stołach zagości gęsina

Gazeta CWA
05/11/2016 15:15

W sobotę na wąbrzeskim rynku laureaci naszych gęsinowych konkursów odebrali smakowite nagrody.

W tym roku świeże gęsie tuszki od marszałka trafiły do 30 naszych czytelników. Wśród nich był Wiesław Duma.
– Lubię zarówno kacze, jak i gęsie mięso. W gęsinie cenię walory smakowe i zdrowotne – opowiada. – Tę gęś wykorzystam do czarniny. Żona ma też sposób na to, żeby ją upiec.
Marta Deuter też w gęsinie dostrzega zalety lecznicze.
– Na pewno zrobię smalec, bo jest zdrowy. Mam przepis od mamy na gęś pieczoną z jabłkami i warzywami – mówi.
Bogumiła Frankiewicz jest wielbicielką gęsiny, dlatego wzięła udział w naszym konkursie.
– Najprawdopodobniej przygotuje ją moja mama, która świetnie gotuje. Będzie na rodzinny obiad – stwierdza.
Adrianna Gołębiewska po raz pierwszy spróbuje gęsiny: – Chciałabym upiec ją z jabłkami na świąteczny obiad 11 listopada.
Dorota Sionkowska także po raz pierwszy samodzielnie zmierzy się w kuchni z gęsią tuszką.
– Pamiętam ten smak z dzieciństwa – mówi. – Przygotuję ją na Boże Narodzenie.
Z nagrody cieszyła się także Anna Zaleśna. W ubiegłym roku to jej mężowi udało się wygrać gęś: – Upiekłam ją w całości. Teraz też tak zrobię. Zbieram też smalec. Można go dodawać np. do zupy – opowiada.
Teraz drób zostanie przygotowany na uroczysty obiad, ale może się jeszcze przysłużyć jego posiadaczom o ile wezmą oni udział w dodatkowych konkursach przygotowanych przez urząd marszałkowski. Wystarczy zdać relację z uroczystego obiadu, by walczyć o atrakcyjne nagrody. Konkurs plastyczny przygotowano dla najmłodszych. Szczegóły na stronie urzędu marszałkowskiego.

Tekst i fot.
Paulina Grochowalska

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wabrzezno-cwa.pl




Reklama
Wróć do