
Praca stacjonarna przedszkoli i klas I-IV szkół podstawowych pozwala na podzielenie się doświadczeniami z ostatnich dni. Uczniowie klas starszych wracają do nauczania stacjonarnego 21 lutego br.
Być może praca małych dzieci to pojęcie, które brzmi na wyrost, ale zadania zlecone przedszkolakom przez ich nauczycielki jest wyzwaniem i z reguły też ogromną satysfakcją. W przedszkolu w Dębowej Łące ostatni tydzień był i atrakcyjny, i bardzo wymagający. 4 lutego był Światowy Dzień Nutelli. Pewnie i wielu dorosłych o tym wiedziało, a dzieci musiały mieć swoje święto ze słodkościami.
– Oczywiście, że ten dzień pozwolił nam wszystkim na zjedzenie słodkości i to już na śniadanie, ale nie mogło też zabraknąć zdrowego akcentu. Międzynarodowy Dzień Pizzy świętowaliśmy 9 lutego. Dzieci wraz z nauczycielkami przygotowały ciasto. Każde dziecko dobrało do swojego kawałka składniki zgodnie z gustem i smakiem. Po upieczeniu pizzy nie pozostało nic innego jak wspólnie ją skonsumować. Już dzień później, czyli 10 lutego br. odbył się długo wyczekiwany przez dzieci bal karnawałowy. Konkursy, quizy, tańce i słodki poczęstunek zapewniły świetną zabawę. Oryginalne stroje dzieci i opiekunek nie były też bez znaczenia, żeby zabawę uznać za bardzo udaną, a nawet świetną – podkreśla nauczycielka Anna Szefler.
W tym samym dniu pizza królowała w Szkole Podstawowej w Łobdowie. Jak twierdzą nauczycielki Monika Kwiecińska i Mariola Cedro, amatorów pizzy nie brakuje szczególnie wśród dzieci. Z tej okazji wychowankowie klas „0” i pierwszej uczestniczyli w różnego rodzaju aktywnościach związanych z przygotowaniem pizzy.
– Wprowadzenie do zajęć stanowiła prezentacja, podczas której dzieci dowiedziały się, że najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest margherita, zawdzięczająca swoją nazwę królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej. Ta królowa w 1879 roku podczas swojej wizyty w Neapolu miała zasmakować w podanej jej pizzy. Do przygotowania tego dania ówczesny kucharz użył 3 składników: pomidorów, sera mozzarella i bazylii. Kolory składników były tożsame z barwami narodowymi Włoch. Wspomniany kucharz Antonio przedstawił dzieciom historię pizzy i podzielił się przepisem na jej przygotowanie. Nasi uczniowie wybrali się w wirtualną podróż z Antoniem, rozwiązując po drodze tematyczne zagadki. Po teorii przeszedł czas na praktykę, więc dzieci wykonały prace plastyczne rozwijające kompetencje społeczne. Sfinalizowaniem tego dnia była konsumpcja pizzy dostarczonej z pobliskiej restauracji – relacjonują nauczycielki.
Można odnieść wrażenie, że praca z małymi dziećmi to cykl atrakcyjnych imprez i ciągła zabawa. Jednak do każdych zajęć trzeba się gruntownie przygotować i to z odpowiednim wyprzedzeniem, by osiągnąć cel nauki przez zabawę w sympatycznej atmosferze.
B. Walas
Fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie