
Od czegoś trzeba zacząć, by w przyszłości zdobyć gwiazdki Michelin. Z takiego założenia najwyraźniej wychodzą podopieczni przedszkola „Promyczek”.
Ostatni tydzień w edukacji przedszkolnej upłynął pod znakiem doskonalenia kulinarnego. Dzisiaj trudno powiedzieć, który z przedszkolaków w przyszłości będzie dzierżył ster w branży gastronomicznej. Natalia Barczewska, nauczycielka Przedszkola Publicznego „Promyczek” w Dębowej Łące, oddział zamiejscowy w Łobdowie informuje o ostatnich wydarzeniach w placówce.
– Z związku z podsumowaniem tematu kompleksowego o owocach, dzieci uczestniczyły w praktycznych zajęciach kulinarnych, tworząc autorską sałatkę owocową. Była to doskonała okazja do rozwijania sprawności manualnej oraz kształtowania umiejętności bezpiecznego posługiwania się prostymi narzędziami. Wspólne przygotowanie sałatki służyło również integracji starszych i młodszych dzieci, często dopiero co zaczynających swoją socjalizację poza rodzinnym domem – mówi Barczewska.
Podobnie było w oddziale w Dębowej Łące, gdzie oprócz teorii, zajęć plastycznych i muzyczno-ruchowych przedszkolaki miały okazję sprawdzić swoje umiejętności kulinarne. Wykonały szaszłyki z owoców, które wkrótce z przyjemnością skonsumowały. Ta część zajęć okazała się najłatwiejsza. – Wcześniej wykazały się dużym zaangażowaniem w pracy, którą wykonały z niemałą radością – relacjonują nauczycielki Agata Zdziebłowska i Liliana Jaworska. O dokumentację fotograficzną do przesłania rodzicom maluchów zadbała asystentka Agnieszka Gawdzik.
Tak wymagające doświadczenia kulinarne w wieku przedszkolnym rokują bardzo dobrze na przyszłość.
B. Walas, fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie