Reklama

Kulinaria w powijakach

Gazeta CWA
12/10/2020 18:20

Od czegoś trzeba zacząć, by w przyszłości zdobyć gwiazdki Michelin. Z takiego założenia najwyraźniej wychodzą podopieczni przedszkola „Promyczek”.

Ostatni tydzień w edukacji przedszkolnej upłynął pod znakiem doskonalenia kulinarnego. Dzisiaj trudno powiedzieć, który z przedszkolaków w przyszłości będzie dzierżył ster w branży gastronomicznej. Natalia Barczewska, nauczycielka Przedszkola Publicznego „Promyczek” w Dębowej Łące, oddział zamiejscowy w Łobdowie informuje o ostatnich wydarzeniach w placówce.

– Z związku z podsumowaniem tematu kompleksowego o owocach, dzieci uczestniczyły w praktycznych zajęciach kulinarnych, tworząc autorską sałatkę owocową. Była to doskonała okazja do rozwijania sprawności manualnej oraz kształtowania umiejętności bezpiecznego posługiwania się prostymi narzędziami. Wspólne przygotowanie sałatki służyło również integracji starszych i młodszych dzieci, często dopiero co zaczynających swoją socjalizację poza rodzinnym domem – mówi Barczewska.

Podobnie było w oddziale w Dębowej Łące, gdzie oprócz teorii, zajęć plastycznych i muzyczno-ruchowych przedszkolaki miały okazję sprawdzić swoje umiejętności kulinarne. Wykonały szaszłyki z owoców, które wkrótce z przyjemnością skonsumowały. Ta część zajęć okazała się najłatwiejsza. – Wcześniej wykazały się dużym zaangażowaniem w pracy, którą wykonały z niemałą radością – relacjonują nauczycielki Agata Zdziebłowska i Liliana Jaworska. O dokumentację fotograficzną do przesłania rodzicom maluchów zadbała asystentka Agnieszka Gawdzik.

Tak wymagające doświadczenia kulinarne w wieku przedszkolnym rokują bardzo dobrze na przyszłość.

B. Walas, fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wabrzezno-cwa.pl




Reklama
Wróć do