Reklama

Królowały egzotyczne smaki

Gazeta CWA
03/06/2019 18:00

24 maja 2019 r. w Zespole Szkół we Wroniu nauczyciele nauki zawodu przeprowadzili z klasą II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych lekcję otwartą

Zaproszeni goście to: kierownik Wydziału Oświaty, Zdrowia, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego Krzysztof  Buchmiet, dyrekcja szkoły oraz nauczyciele praktycznej nauki zawodu. Tematem lekcji otwartej była charakterystyka żywienia kuchni różnych narodów. I grupa uczestników przygotowała chaczapari, czyli gruziński zapiekany placek oraz suflaki – grecką potrawę z mięsa wieprzowego lub kawałków kurczaka. II grupa wykonała musaki – grecką potrawę z mielonego mięsa i bakłażanów.

Grupa III zaskoczyła nas chaczapari, tradycyjną gruzińską potrawą, będącą prawdziwą ucztą dla smakoszy serów oraz chinkali – gruzińskimi pierożkami wypełnionymi bulionem i mięsem. IV grupa przygotowała falafele – kotleciki z przyprawionej ciecierzycy, smażone na głębokim oleju. W krajach arabskich jest to popularna potrawa wegańska. Potrawą wykonaną przez grupę V była sałatka grecka, wykonana z pomidora, ogórka, fety i oliwek. VI grupa zajęła się przygotowaniem sali oraz parzeniem arabskiej kawy z kardamonem i herbaty czarnej z dodatkiem białej szałwii.

– Zaaranżowane potrawy stanowiły ucztę nie tylko dla oczu, ale i dla podniebienia. Zarówno uczniowie jak i zaproszeni goście mieli okazję poznać tajniki kuchni greckiej, gruzińskiej i arabskiej. Profesjonalne przygotowanie i przeprowadzenie lekcji otwartej możliwe było dzięki bardzo dobrze funkcjonującej pracowni żywienia, która wyposażona została przy wsparciu Funduszy Europejskich w ramach realizowanych w szkole projektów „Dziś nauka jutro praca I i II” oraz budżetu powiatu wąbrzeskiego – przyznają uczestnicy, uczniowie ZS we Wroniu.
 

(red), fot. ZS Wronie

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wabrzezno-cwa.pl




Reklama
Wróć do