
24 maja 2019 r. w Zespole Szkół we Wroniu nauczyciele nauki zawodu przeprowadzili z klasą II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych lekcję otwartą
Zaproszeni goście to: kierownik Wydziału Oświaty, Zdrowia, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego Krzysztof Buchmiet, dyrekcja szkoły oraz nauczyciele praktycznej nauki zawodu. Tematem lekcji otwartej była charakterystyka żywienia kuchni różnych narodów. I grupa uczestników przygotowała chaczapari, czyli gruziński zapiekany placek oraz suflaki – grecką potrawę z mięsa wieprzowego lub kawałków kurczaka. II grupa wykonała musaki – grecką potrawę z mielonego mięsa i bakłażanów.
Grupa III zaskoczyła nas chaczapari, tradycyjną gruzińską potrawą, będącą prawdziwą ucztą dla smakoszy serów oraz chinkali – gruzińskimi pierożkami wypełnionymi bulionem i mięsem. IV grupa przygotowała falafele – kotleciki z przyprawionej ciecierzycy, smażone na głębokim oleju. W krajach arabskich jest to popularna potrawa wegańska. Potrawą wykonaną przez grupę V była sałatka grecka, wykonana z pomidora, ogórka, fety i oliwek. VI grupa zajęła się przygotowaniem sali oraz parzeniem arabskiej kawy z kardamonem i herbaty czarnej z dodatkiem białej szałwii.
– Zaaranżowane potrawy stanowiły ucztę nie tylko dla oczu, ale i dla podniebienia. Zarówno uczniowie jak i zaproszeni goście mieli okazję poznać tajniki kuchni greckiej, gruzińskiej i arabskiej. Profesjonalne przygotowanie i przeprowadzenie lekcji otwartej możliwe było dzięki bardzo dobrze funkcjonującej pracowni żywienia, która wyposażona została przy wsparciu Funduszy Europejskich w ramach realizowanych w szkole projektów „Dziś nauka jutro praca I i II” oraz budżetu powiatu wąbrzeskiego – przyznają uczestnicy, uczniowie ZS we Wroniu.
(red), fot. ZS Wronie
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie