
Pomimo 16 lat akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na świętego Marcina” są ludzie, do których informacja na ten temat jeszcze nie dotarła
W sobotę 26 października odbyło się obdarowywanie laureatów konkursów organizowanych przez Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego tuszkami gęsimi. Pomimo mgły i wyznaczonych godzin: 10.40-11.10 młoda i sympatyczna ekipa pojawiła się na Placu Jana Pawła II na 10 minut przed określonym czasem. Wcześniej przybyli też zwycięzcy tegorocznego konkursu wiedzy na tematy odnoszące się nie tylko do gęsiny na naszych stołach. Uśmiechnięci odpowiadali chętnie na zadane pytania.
Dowiedzieliśmy się, że rosół z gęsiny wcale nie jest tłusty, a smakuje lepiej niż jakikolwiek inny. Wąbrzeźnianka odbierająca nagrodę po raz czwarty stwierdziła, że ma chyba szczególne szczęście, iż jest ponownie w gronie laureatów. Tuszki były duże, więc nic dziwnego, że po odbiór nagród pojawiły się całe rodziny. W trakcie rozmów ze znawcami gęsiny spotkaliśmy mieszkańców miasta pytających o powód zgromadzenia. Okazało się, że nic nie słyszeli o takiej akcji, ale są bardzo zainteresowani. Z ich wypowiedzi wynika, że popularyzacja czegokolwiek wymaga sporo czasu, bez względu na zastosowane środki promocji i przekazu.
W ostatnią sobotę nie było kolejek po odbiór tuszek gęsich, bo i przyjazd odpowiednio oznakowanego samochodu był wcześniejszy, a i sprawność młodych ludzi obsługujących laureatów marszałkowskiego konkursu była wysoka. Oprócz wydawania tuszek zachęcano do udziału w festiwalu gęsiny w Przysieku, zaplanowanym w dniach 10-11 listopada 2024 r. w godzinach od 10.00 do 20.00.
W programie przewidziano: największy jarmark gęsinowy w Polsce, atrakcje dla dzieci i konkursy z nagrodami, kiermasz świeżych tuszek, potraw z gęsiny oraz produktów regionalnych, ekologiczne wyroby spożywcze i rękodzieło artystyczne. Prezentacje kulinarne w wykonaniu Roberta Sowy i Marcina Szukaja w pierwszym dniu oraz Karola Okrasy i Mirosławy Wilk w dniu drugim festiwalu połączone z degustacjami są ogromną atrakcją wydarzenia w Przysieku.
Warto zauważyć, że partnerem akcji Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina” jest Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka. Gęś Biała Kołudzka jest na Liście Produktów Tradycyjnych! Została ona wpisana na listę 10 sierpnia 2023 roku, która jest prowadzona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lista Produktów Tradycyjnych jest częścią strategii identyfikacji i promocji kulturalnego dziedzictwa regionu.
Przypominamy też, że prozdrowotne walory mięsa gęsiego to: źródło wartościowego i dobrze przyswajalnego białka (strawność 97%), źródło glicyny – aminokwasu niezbędnego do syntezy kolagenu, źródło witamin A, E i z grupy B, zwłaszcza niacyny oraz składników mineralnych – potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, selenu, korzystnie wpływających na wydolność i funkcjonowanie naszego organizmu. Nie można zapominać o korzystnej dla człowieka zawartości jednonienasyconych (MUFA) i wielonienasyconych (PUFA) kwasów tłuszczowych występujących w gęsinie w ich wzajemnej proporcji 2:1.
W okolicznościowej gazetce rozdawanej zainteresowanym tematem znajdujemy ludowe i regionalne ciekawostki o gęsinie, a wśród nich liczne przysłowia, zwyczaje i legendy. Tradycyjnie już można wypróbować nowe opublikowane przepisy, jak pierogi z pieczoną gęsiną, czy konfitowane gęsie udka.
Wszystkim laureatom tegorocznych konkursów gęsinowej akcji gratulujemy i życzymy smacznego.
Tekst i fot. B. Walas
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie