
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Do akcji corocznie przyłączają się uczniowie wielu szkół, także z naszego powiatu.
Celem akcji jest zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka oraz edukacja i promocja prawidłowego żywienia. Organizatorzy akcentują rolę śniadania jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia.
SP Wielkie Radowiska
Społeczność Szkoły Podstawowej w Wielkich Radowiskach wzięła udział w ogólnopolskiej akcji już po raz ósmy.
– W naszej szkole we wspólnym przygotowaniu i spożywaniu śniadania uczestniczą wszyscy uczniowie: przedszkolacy, dzieci z oddziału zerowego oraz uczniowie klas I-VI – informuje Bogumiła Frankiewicz. – Jest to wspaniała integracja zespołu szkolnego: uczniów, nauczycieli, rodziców i pracowników szkoły. Pracujemy wszyscy razem dążąc do osiągnięcia wspólnego celu, jakim jest dobra edukacja naszych uczniów.
Organizatorzy akcji w Wielkich Radowiskach dziękują wszystkim, którzy pomogli w przygotowaniu szkolnego śniadania, a także rodzicom, którzy bezpośrednio pomagali swoim pociechom w przyrządzeniu zdrowego posiłku.
SP 3 Wąbrzeźno
Do akcji włączyli się także wychowawcy i uczniowie klas I-III z „trójki”.
– Nauczyciele zorganizowali wspólne, zdrowe drugie śniadanie w klasach i zapoznali uczniów z 12. zasadami zdrowego odżywiania się według Instytutu Matki i Dziecka oraz piramidą zdrowego żywienia – wyjaśnia Magdalena Dąbrowska. – W niektórych klasach odbyły się także warsztaty kulinarne. Podczas spożywania posiłku nauczyciele zwracali również uwagę na zasady kulturalnego zachowania się przy stole.
(krzan), fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie