Reklama

Tydzień zdrowego żywienia [zdjęcia]

Gazeta CWA
22/02/2024 08:54

Przez pięć dni zajęć w przedszkolu w Łobdowie koncentrowano się na żywności. Celem zajęć było przyswojenie podstawowych zasad zdrowego odżywiania

– Znaczenie witamin w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu oraz przypomnienie kulturalnego zachowania się podczas spożywania posiłków – to istotne cele w tym bloku nauczania i wychowania – podaje nauczycielka w Szkole Podstawowej w Łobdowie Małgorzata Miazgowska. – Bardzo ważne jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci od najwcześniejszych lat, bo przecież od tego zależy ich przyszła kondycja i zdrowie – puentuje wychowawczyni grupy przedszkolnej.

 

Zdrowe odżywianie to jedno, a słodkości wiecznie kuszą. Dlatego zabawa karnawałowa przedszkolaków pozwoliła spalić zbędne kalorie, przyjęte zwłaszcza przez spożycie pączków w tłusty czwartek. Dzieci i młodzież mają instynktowną potrzebę ruchu, więc nawet jeśli nie znają do końca zasad prawidłowego odżywiania, to i tak nadmiar kalorii spalą wskutek własnej aktywności. Każdy rodzaj ruchu jest dobry i to niezależnie od wieku.

 

I także w każdym wieku cenimy sobie najbardziej domowe obiady. W reklamach często znajdujemy odwołanie się do przepisów babci. Potrawy przygotowywane przez najstarsze obecnie pokolenie miewa nadal wspólny mianownik. Zupy, drugie dania i desery były i są przygotowywane z surowców, a nie półgotowych produktów. Smakują wyjątkowo dobrze, a ich aromat oraz kaloryczność jest bardziej naturalna niż w gotowych daniach lub półproduktach. Wszystko było i jest podawane na świeżo, więc bez żadnych konserwantów. Świadomość tego, czym się odżywiamy, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i jakości życia.

B. Walas

fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wabrzezno-cwa.pl




Reklama
Wróć do