Reklama

Szkockie pasy

Gazeta CWA
12/07/2018 11:11

Bydło mięsne rasy galloway pojawia się w Polsce coraz częściej. Ma swoje zalety, wśród których najwyżej ceniona jest odporność.

Nazwa bydła świadczy o jego pochodzeniu. Galloway to jeden z regionów Szkocji. W XIX wieku krowy z tych okolic trafiły do Kanady, USA i Australii. Krowa waży średnio 500-600 kg, byk 700-800 kg. Umaszczenie krów jest przeważnie dwukolorowe. Zazwyczaj jest to połączenie bieli i czerni lub bieli i brązu. Biały pas sierści wypełnia centralną część tułowia sprawiając, że nie sposób pomylić przedstawicieli galloway z inną rasą. Surowy klimat Szkocji sprawił, że zwierzęta wykształciły grubą warstwę sierści. Jest ona tak skuteczna w ochronie przed zimnem, że galloway`e nie mają zbyt wiele tłuszczu pod skórą. 

Krowa galloway osiąga 125 cm w kłębie, byk 135 cm. Krowy lekko znoszą porody. Cielęta szybko się usamodzielniają i przybierają na masie. Rasę cechuje także bardzo dobre mięso – odmienne w smaku od najbardziej popularnych ras. W Szkocji, oprócz hodowli na opas, z mleka tych krów wytwarza się również sery. 
 

(pw)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wabrzezno-cwa.pl




Reklama
Wróć do