
Znane są człowiekowi od najdawniejszych czasów. Do dzisiaj służą nam zarówno w kuchni, wzbogacając smak naszych potraw, jak i w domowych apteczkach, będąc panaceum na wiele dolegliwości. Leśne zioła to dar natury, z którego możemy korzystać wszyscy.
Już dawne kultury używały ziół na wiele sposobów. Początkowo były przede wszystkim składnikiem diety. Gdy zaczęto dostrzegać ich dodatkowe właściwości, służyły w celach leczniczych. W kolejnych wiekach wiedza na ich temat była coraz szersza, a ziołami chętnie zajmowali się nie tylko alchemicy i uczeni, ale także przedstawiciele duchowieństwa. Korzystaniu z dobrodziejstw ziół przez wieki towarzyszył również pierwiastek magiczny, dotyczący rozmaitych wierzeń. Dziś natomiast w ziołach także pokładamy niemałe nadzieje, korzystając z nich bardzo często.
Zbieranie dozwolone w lasach
Wyprawa na łono natury może zaowocować na wiele sposobów. Oprócz obcowania z naturą można odnieść bardziej wymierne korzyści. Zbieranie płodów runa leśnego na własne potrzeby w lesie stanowiącym własność Skarbu Państwa nie wymaga niczyjej zgody. Zapisano to w ustawie o lasach w art. 27. Jedyne co należy zrobić przed wyprawą do lasu, to upewnić się, czy dana roślina nie znajduje się na liście chronionych. Ważne, by podczas leśnych zbiorów znać i stosować się do zakazów w lasach opisanych w art. 30 ustawy o lasach - pozwoli to na bezpieczne pozyskanie cennych produktów, umożliwiając trwałe i zrównoważone użytkowanie zasobów naturalnych. Pamiętajmy też, że zbiorów nie można wykonywać w: lasach objętych stałym lub okresowym zakazem wstępu do lasu stanowiącego własność Skarbu Państwa; rezerwatach przyrody oraz w parkach narodowych.
Pokrzywa zwyczajna
Do celów leczniczych wykorzystywane są liście, zbierane przed kwitnieniem oraz korzenie – wykopywane jesienią lub wczesną wiosną, jak również całe ziele. Surowcem, równie często stosowanym, jest sok uzyskiwany ze świeżych pędów pokrzywy. Spożywanie pokrzywy przyczynia się do: zmniejszenia alergii; obniżenia poziomu cholesterolu; redukcji stanów zapalnych;
łagodzenia bólu; zahamowania wypadania włosów; rozszerzenia naczyń krwionośnych; obniżenia ciśnienia krwi; łagodzenia objawów przy chorobach reumatycznych; łagodzenia zmian w chorobach skóry, zwłaszcza wieku młodzieńczego; leczenia ran; pobudzania wytwarzanie czerwonych krwinek i hemoglobiny. Całe, świeże rośliny pokrzywy wykorzystuje się do tzw. chłostania części ciała zaatakowanych reumatyzmem, artretyzmem, rwą kulszową z bólami korzonków nerwowych. W kuchni pokrzywa stanowi świetny dodatek do sałatek, zup – np. szczawiowej oraz jako składnik koktajli.
Bluszczyk kurdybanek
Zbieramy zarówno ziele jak i kwiaty. Kurdybanek bogaty jest w sole mineralne, żywice oraz garbniki. Mają one dobry wpływ niemal na cały organizm. Właściwości: pomaga walczyć z niestrawnością, poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii; oczyszcza organizm z toksyn; regeneruje wątrobę, zapobiega zaleganiu żółci w woreczku żółciowym i wspomaga pracę trzustki;
pozytywnie wpływa na pracę serca - stosowany jest w przypadku zaburzeń rytmu serca; wpływa na produkcję leukocytów; przyczynia się do uspokojenia układu nerwowego - łagodzi stres; działa bakteriobójczo; wzmacnia układ odpornościowy; wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych; napary działają regenerująco i przeciwzapalnie, doskonale sprawdzą się w przypadku świądu i trądziku, ponadto kurdybanek przyspieszy gojenie się ran, skaleczeń oraz oparzeń; jest doskonałym dodatkiem do leczniczych kąpieli, stosowany jest w kuracjach przeciwreumatycznych. Młode kwiaty i liście można dodawać do sałatek, zup.
Babka lancetowata
Zawiera spore ilości polisacharydów, w szczególności śluz. Ponadto bogata jest we flawonoidy, garbniki, fitosterole, kwasy organiczne i związki mineralne. Dzięki temu wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych na ludzki organizm. Obecność śluzów powoduje, że roślina ta łagodzi dolegliwości żołądkowe, zwłaszcza zaburzenia trawienia i przemiany materii oraz podrażnienia. Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz wywołuje efekt rozkurczający. Ze względu na wysoką zawartość związków garbnikowych działa ściągająco na błonę śluzową żołądka oraz zmniejsza jej przekrwienie. Jest pomocna w łagodzeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Niweluje kaszel i podrażnienie gardła. Dobra jest także przy problemach z odkrztuszaniem. Syrop z babki lancetowatej stanowi skuteczną alternatywę dla konwencjonalnych preparatów na kaszel. Niektóre produkty, które zawierają w składzie wyciąg z babki lancetowatej, mogą być podawane dzieciom już od 1 roku życia. Roślina ta świetnie sprawdzi się jako okład na zmęczone oczy oraz w celu złagodzenia podrażnień i stanów zapalnych spojówek. Działanie to zawdzięcza aukubinie, która obecna jest m.in. w zielu świetlika, powszechnie stosowanego w stanach zapalnych oczu. Ponadto babka lancetowata przyda się w przypadku pogryzienia przez owady. Wyciśnięty ze świeżych liści sok złagodzi obrzęk, świąd oraz odczyn zapalny. Niektóre przeprowadzone badania wykazały, że może działać przeciwwirusowo i poprawiać pracę układu immunologicznego.
Krwawnik pospolity
Krwawnik pospolity, nazywany także kaszką, rośnie w strefie klimatu umiarkowanego. W Polsce krwawnik pospolity najczęściej występuje na łąkach, w lasach, miedzach i pastwiskach. Krwawnik pospolity charakteryzuje się ciemnozielonymi listkami i jasnymi, drobnymi kwiatami. Surowcem leczniczym jest ziele krwawnika pospolitego i wysuszone kwiatostany, które zbiera się w okresie kwitnienia, czyli od lipca do października. Zawiera wiele cennych dla zdrowia właściwości. Posiada olejki eteryczne (cyneol, azulen), garbniki i flawonoidy. Ponadto w roślinie można odnaleźć liczne kwasy organiczne, żelazo, cynk, siarkę i mangan. Wszystkie te substancje wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Właściwości krwawnika pospolitego sprawiają, że zastosowanie znalazł w medycynie naturalnej. Zioło może być używane wewnętrznie (w postaci naparów) i zewnętrznie - w formie maści i kremów. Roślina jest stosowana w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Krwawnik pospolity wykorzystywany jest też przy hemoroidach i wrzodach żołądka. Stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawia apetyt. Kremy i maści z zawartością krwawnika pospolitego są stosowane na trądzik, owrzodzenia kończyn dolnych i przy stanach zapalnych skóry. Regularne smarowanie ran przyspieszy ich gojenie. Flawonoidy, które zawiera krwawnik pospolity, łagodzą gorączkę, objawy zapalenia gardła i jamy ustnej.
Mniszek lekarski
Zdrowotne właściwości posiadają wszystkie części (kwiaty, liście, korzeń). Napar, odwar i sok z mniszka rozkurczają mięśnie gładkie, regulują wypróżnienia; wspomaga leczenie chorób skórnych i otyłości; obniża poziom cukru we krwi; wspomaga odporność; łagodzi dolegliwości wątrobowe i problemy trawienne; korzeń mniszka ma właściwości prebiotyczne. Młode listki mniszka nadają się do spożywania w stanie surowym, w formie sałatek wiosennych. Nasze babcie robiły z mniszka lekarskiego nalewki, syropy i wina.
(artykuł sponsorowany)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie